Dressuur met structuur

De basis met dressuur is belangrijk. Voor de basis is het prettig dat je volgens een bepaalde structuur werkt.  Dressuur rijden draait om 3 belangrijke punten. We willen controle hebben over het tempo,  over de  plaats in de bak  en we willen controle hebben over de houding van het paard.  Als we deze drie punten redelijk voor elkaar hebben dan kunnen we heel veel met een paard. Dit leer ik mijn ruiters met structuur. Zodat de ruiter steeds weer kan controleren of deze drie punten in orde zijn.

Het loswerken van paarden is mijn specialiteit. Losrijden draait om, buigoefeningen, rek en strek oefeningen, dus het paard van houding laten veranderen, en kleine tempo wisselingen. Rijdt het paard in een rustig tempo los en vermijdt uitgestrekte gangen. Als een paard geen warming up heeft gehad dan zijn de spieren niet doorbloed dus is er een grote kans op spierscheuringen. Uitgestrekte gangen moeten niet te veel gereden worden, omdat dit belastend is voor een paard. Spieren moeten ook kunnen herstellen dus regelmatig stappen, om de spieren weer van zuurstof te voorzien. In de atletiek wordt veel gewerkt met interval training, de hartslag omhoog en daarna omlaag brengen, wat leidt tot een goede conditie opbouw. Dus veel stappen is ook goed voor de conditie opbouw.  Een paard wat verzuurt kan je niets meer leren, dat moeten wij goed beseffen.

ontspanning en losheid

Dürchlässig, los en ontspannen

recht richten

Rechtrichten op een rechte lijn

Het paard symmetrisch ontwikkelen, dat kan alleen als het paard los is in de spieren. Als dit het geval is dan werk ik samen met ruiter en paard  aan het rechtrichten, de basis van het paardrijden en nodig om het paard gezond te houden. Rechtrichten is recht lopen op een rechte lijn maar ook op twee sporen lopen op de volte. De achterbenen moeten dus de voorbenen in het zelfde spoor volgen.

recht richten

Rechtrichten op een gebogen lijn

houding en zit

De houding en zit van de ruiter is belangrijk. Mooi in balans zitten en mee kunnen gaan met de beweging van het paard. Remmen en gas geven tegelijk willen wij niet. Nooit remmend rijden. Dus onze handen netjes naar voren en het paard de gelegenheid geven zijn eigen houding te kunnen vinden.

Dan de harmonie en ontspanning. Beloon het paard veel. Als je het paard beloont, beloon je ook indirect jezelf. Daar word je een blije ruiter van. De ruiter vertelt het paard dus regelmatig dat hij het goed doet.  De grootste beloning voor je paard is uiteindelijk de ontspanning van de ruiter. Ook moet de ruiter leren zijn ademhaling onder controle te hebben en correct te gebruiken.

In mijn lessen zullen al deze punten aan de orde komen. Op een duidelijke en structurele manier. Ik noem het dressuur met structuur.

Omdat ik  ook veel met mennen bezig ben , geef ik ook regelmatig menles. De hierboven genoemde punten zijn veelal ook belangrijk voor het mennen.

africhting