Hoogtepunten

Ik ben een bevoorrecht mens met vele hoogtepunten in mijn paarden carrière. Ik noem er enkele maar deze pagina is nog  in ontwikkeling

Noord Hollands Kampioen Eventing

Als ruiter heb ik vele hoogtepunten meegemaakt. Op jonge leeftijd werd ik met Lelona, Noord Hollands Kampioen eventing. Het mooie van deze sport vind ik de veelzijdigheid. Dit was in 1981. Helaas heb ik hier geen foto’s van. Het was niet echt de tijd van veel foto’s en video’s. Gelukkig heb ik wel dit kranten artikel. Mijn dressuur was goed, goed voor een eerste plaats. In de cross had ik een lichte tijds overschrijding. Het springparcours, ter afsluiting was goed. Een prachtige prestatie waar ik nog steeds trots op ben.

3e plaats klasse L springen , Noord Hollands Kampioenschap

In 1978 werd ik met mijn eerste paard, Lelona, 3e op het Noord Hollands Kampioenschap. Lelona was een KWPN paard. Een Uppercut x Artilleur. Uppercut was een engels volbloed die goed gepresteerd had op de baan. Vele nakomelingen blonken uit in hun springvaardigheid. Het was mijn eerste paard en ze is 26 jaar geworden. Het was ook een van mijn succesvolste paarden. Z dressuur, M eventingen en M springen. In die tijd had je niet zoveel wedstrijden. Misschien 6 t0t 8 in een heel jaar. Je kon maar één dressuurproef rijden en je moest de hele dag aanwezig zijn ,omdat de prijsuitreiking plaats vond in de parade ,aan het einde van de dag. Omdat je de hele dag aanwezig was en je maar een dressuurproef kon rijden, ging je uiteraard ook een parcours springen en deed je ook mee in het vier of achttal als je geselecteerd was hiervoor. Op dit Kampioenschap ging eigenlijk veel mis. Lelona was een zogenaamd “heet”paard. Meestal hadden we tijdens een springparcours de snelste tijd maar lagen er heel wat balken af. Op dit kampioenschap was het parcours technisch moeilijk en de hindernissen hoog. Ook in de barage. Het voordeel voor mij was dus dat alles bleef liggen omdat ze door de hoogte niet zoveel snelheid kon maken. Vroeger werkte de organisatie met startcoupons die, door de vereniging waar je lid van was ,opgestuurd moesten worden. Na mijn succesvolle ritten, bleken ze geen startcoupon van mij te hebben dus werd ik uit de uitslag geschrapt, als deze niet boven water kwam. Ik ben toen helemaal terug gereden naar de secretaris van mijn vereniging om er een op te halen. Zodoende kon ik toch in de afsluitende parade gehuldigd worden.

1e plaats met de vereniging op het Noord Hollands Kampioenschap.

En toen werden we eerste! En mochten wij naar de Levade, nu Hippiade. Het verenigings Kampioenschap bestond uit een achttal proef, 3 leden moesten een dresuurproef rijden en 3 leden moesten springen. Ik deed mee met Wiranda en zij liep mee in het achttal en in de individuele dressuur. Wiranda was een KWPN merrie van Jason x Heidelberg x Amor. Vooral Amor stond bekend om zijn moeilijke paarden en ik moet zeggen dat ik vele dressuurproeven niet heb kunnen beëindigen met dit paard.  Het was een goed paard maar niet makkelijk. Zij was M dressuur en M springen en is 17 jaar geworden.

3e plaats M dressuur regio Kampioenschappen

Dit succes kwam heel onverwachts. Wij starten nog niet zo lang in de M en voor mijn gevoel kon het nog vele malen beter. Wij selecteerde ons met deze derde plaats voor het Noord Hollands Kampioenschap waar wij heel netjes  naar een 8e plaats reden. Neckson was een KWPN ruin van Jackson uit een onbekende moeder. Gezien het grote postuur denk ik dat de moeder uit een Groningse lijn kwam. Een lief paard, die heel snel door alle klasses dressuur heen liep.

De titel sportpaard

Tja, Famke! Famke onze eerste Fries. Sportpaard zowel met dressuur als met mennen. Zij hoort zeker bij mijn hoogtepunten. Famke leeft nog en is een zeer succesvol paard. Vele malen op TV geweest. Een show paard, een paard die vele evenementen achter haar naam heeft staan. Een paard dat op duizenden filmpjes en foto’s staat. Famke is nu met pensioen, wat betreft de wedstrijd sport maar eigenlijk is zij bijna in al haar starts 1e geweest. Niet allemaal maar wel bijna. Fluitend naar de Z dressuur! Famke is een Rypke x Tjalling. Eigenlijk zogenaamd oud bloed als we het over Friese paarden hebben. Maar zij was in haar sport carrière een hele sierlijke merrie met uitmuntende gangen.  Mijn eerste Fries maar eigenlijk ook een van mijn succesvolste paarden.

Instructeur van het jaar

Als instructeur heb ik vele hoogtepunten gekend en nog steeds. De titel instructeur van het jaar was een hele mooie.  Vooral omdat ik nergens wat van wist en mijn leerlingen mij in het geheim hadden voorgedragen. In de voorselectie kwam ik bij de laatste drie. Tijdens het lesgeven in Ermelo had de vakjury bestaande uit: Imke Bartels, Marion Schreuder, Bram Jaarsma en Ron van Eerden mij unaniem op de eerste plaats gezet. Ik zou nu nooit meer meedoen want wat is dit spannend en zenuwslopend. Ik ben trots op deze prachtige onderscheiding.

Video's

Met Famke voorop. 2012 optreden 20 jarig bestaan Duitse Friese paarden Stamboek.

2011 optreden Black Pearls op  Horse Event. Met Famke voorop.

2017 interview de dag van het paard in Hoorn

2019 NK carrousel, optreden commandanten, juryleden voor Harry Horse , al 25 jaar sponsor. Master en ik zijn makkelijk te herkennen. Master is namelijk de enige Fries in dit gezelschap.

2019 Optreden Black Pearls Duindigt Met Master voorop.